Veelgestelde vragen over
Planbition
Alle vragen over Planbition
Wat is Planbition?
Planbition is de planningstool van Tadaah Uitzendbureau.
De App is beschikbaar voor Android en Apple IOS en is te vinden in de stores en te vinden onder de naam Planbition ESS. Minimale vereisten om de app te kunnen gebruiken zijn: Android versie 4.4 en iOS versie 9.0
Indien u vragen heeft over het gebruik van de App gelieve contact op te nemen met je contactpersoon bij Tadaah Uitzendbureau.
Starten met de app
Als de app eenmaal gedownload is dan kan de gebruiker ermee aan de slag. Om de app zo optimaal mogelijk te laten werken is het van belang dat de instellingen op het apparaat juist zijn ingesteld.
Zorg ervoor dat de berichtgeving aan staat, alleen dan kan de gebruiker berichten ontvangen die vanuit de werkgever worden verstuurd. Daarnaast is het ook van belang om de mobiele data aan te zetten zodat berichten altijd ontvangen kunnen worden. De knop ‘Locatie’ hoeft alleen aan te staan wanneer er geklokt worden via de app.
Inloggen
Om de App te kunnen gebruiken als medewerker dient deze te zijn vrijgegeven voor de organisatie waarvoor hij werkt. De medewerker dient daarnaast een gebruikersrol te hebben. Om in te kunnen loggen dient de gebruiker de organisatie, gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.
De inloggegevens voor de gebruiker worden, gedeeltelijk, verstrekt door de organisatie waarvoor hij werkzaam is. De gebruiker ontvangt van de werkgever een mail met daarin zijn gebruikersnaam, mailadres en instructies om een wachtwoord aan te maken en in te loggen in de App.
Het wachtwoord dient de medewerker zelf aan te maken als hij voor de eerste keer gaat inloggen. Dit kan door op de knop ‘vergeten?’ te klikken. Verder instructies volgen verderop in deze handleiding.
Tot slot dient de gebruiker akkoord te gaan met de gebruikersvoorwaarden door een vinkje te zetten voor de tekst ‘Ik ga akkoord met de Planbition privacyverklaring’.
Naast de verplichte velden heeft de gebruiker nog de optie om zijn gegevens te onthouden zodat hij snel kan inloggen in de toekomst. En de gebruiker heeft de optie om de app te openen in een andere taal, hij kan deze kiezen door in het dropdown menu rechtsonder te kiezen voor een andere taal. Beschikbare talen zijn: Nederlands/NL, Engels/EN, Pools/PL, Duits/DE, Frans/FR of Italiaans/IT.
Wachtwoord instellen
De gebruiker kan zijn wachtwoord zelf bepalen en instellen. Dit kan door op de button ‘vergeten?’ te klikken in het beginscherm van de App. Het volgende scherm verschijnt:
De gebruiker kan een nieuw wachtwoord aanmaken door de verplichte velden** (organisatie en e-mail) in te vullen. Bij ‘Organisatie’ dient de naam van de organisatie waarvoor hij werkt ingevuld te worden en bij ‘E-mail’ het emailadres dat in Planbition staat.
Daarna kiest de gebruiker een wachtwoord en vult deze in en klikt op de knop ‘Stel wachtwoord in’. Er zal een mail verstuurd worden naar het mailadres met daarin een link om het gekozen wachtwoord te bevestigen.
Na deze stappen is het wachtwoord ingesteld en kan de gebruiker inloggen in de app.
**Deze gegevens kunnen door de organisatie worden aangeleverd aan de gebruiker door middel van een rapport
Kalender
De gebruiker kan navigeren tussen bepaalde perioden door op de pijltjes die, links en rechts, naast maand, week of dag aanduiding staan te klikken.
De beschikbaarheid en bijzonderheden van de gebruiker wordt in de schermen aangeduid door middel van kleuren. Voor de beschikbaarheid geldt:
- Groen is beschikbaar
- Wit is onbekende beschikbaarheid
- Rood is niet beschikbaar
Voor de bijzonderheden kunnen verschillende kleuren wordt gebruikt, deze worden ingesteld door de organisatie waarvoor de gebruiker werkt.
Wanneer de gebruiker een dag selecteert door erop te klikken, zal de geplande data verschijnen, dit kan een dienst, beschikbaarheid of een afwezigheidscode zijn. Door op de inroostering te klikken, worden de details van de inroostering getoond.
Naast de dienstdetails worden ook opmerkingen getoond die bij de inroostering horen. Deze opmerkingen kunnen door de planner worden ingevoerd en zullen vervolgens voor de gebruiker worden gelezen in de app.
Algemene dag opmerking is de opmerking die is vastgelegd in het dienstrooster bij de bezetting voor de betreffende dag.
Persoonlijke dag opmerking is de opmerking die is vastgelegd bij de ingeroosterde dienst van de medewerker op de betreffende dag.
Standaardopmerking betreft de opmerking die in het memo veld is vastgelegd bij de dienst.
Indien de organisatie gebruik maakt van het bevestigen van diensten dan wordt dit weergegeven bij de dienstdetails van de dienst. Als een dienst niet bevestigd is dan wordt dat in het rood getoond rechts naast de start- en eindtijd van de dienst.
Beschikbaarheid toevoegen
Wanneer de gebruiker in het menu kiest voor de optie ‘Beschikbaarheid’ dan wordt hij direct naar het scherm geleid waar hij een beschikbaarheid kan toevoegen. Welke beschikbaarheid de gebruiker kan toevoegen is afhankelijk van de standaard beschikbaarheid binnen de organisatie:
- Is de standaardbeschikbaarheid ‘beschikbaar’ dan kan de gebruiker alleen kiezen voor ‘niet beschikbaar’
- Is de standaardbeschikbaarheid ‘niet beschikbaar’ dan kan de gebruiker alleen kiezen voor ‘beschikbaar’
- Is de standaardbeschikbaarheid ‘onbekend’ dan kan de gebruiker kiezen voor ‘beschikbaar’ of ‘niet beschikbaar’
Er zijn verschillende manieren om de beschikbaarheid op te geven, alle opties worden hieronder doorgenomen. In alle gevallen dient de gebruiker eerst zijn keuze te maken voor het type beschikbaarheid die hij wil opgeven. Dit kan door in het drop down menu bij de knop ‘Maak hier uw keuze’ de beschikbaarheid te kiezen.
Beschikbaarheid opgeven door middel van de selectievelden ‘Begin’ en ‘Einde’. Standaard staat de datum de selectievelden op de huidige dag. Door op de knop ‘Begin’ te klikken kan de gebruiker aangeven vanaf welke datum en tijd hij de beschikbaarheid wil opgeven. Door dit te herhalen bij de knop ‘Einde’ kan de beschikbaarheid worden geselecteerd.
Beschikbaarheid opgeven door gebruik van de kalender. Door op de schuifknop links naast ‘Kalender’ te klikken, wordt de kalenderoptie geactiveerd en wordt de schuifknop blauw. Een kalender vouwt open waarin de gebruiker de dagen van de beschikbaarheid kan aanklikken. De geselecteerde dagen worden blauw omcirkeld.
De gebruiker kan ook een herhalende beschikbaarheid invoeren in de app. Dit kan hij doen door de schuifknop ‘Herhaling’ aan te klikken, hierdoor wordt de schuifknop blauw. En het herhalingsmenu verschijnt aan de onderkant van de app. Hierin kan de gebruiker aangeven op welke dagen de herhaling plaats dient te vinden door op de dagen te klikken. Daarnaast kan hij aangeven om welk aantal weken de herhaling dient plaats te vinden.
Als de beschikbaarheid naar wens in ingevuld dan kan de gebruiker op ‘Opslaan’ klikken en de beschikbaarheid zal worden verwerkt. Als de gebruiker terug gaat naar de ‘Kalender’ dan zal hij de beschikbaarheden terugzien door middel van de gekleurde bolletjes.
Beschikbaarheid verwijderen
Afhankelijk van de instellingen van de organisatie is het voor de gebruiker mogelijk om de reeds geplande beschikbaarheid te verwijderen. Dit kan door op de rode knop met de prullenmand te klikken. Deze knop kan vanuit de verschillende schermen in de kalender.
Geplande diensten bevestigen
Het is, afhankelijk van de instellingen van de organisatie, mogelijk voor de uitzendkracht om geplande diensten te bevestigen. Hierbij kan je aangeven dat je de dienst accepteert. Een dienst kan bevestigd worden door op de button ‘te bevestigen diensten’ te klikken in het dashboard of via het menu ‘bevestigen’.
De diensten kunnen één voor één geselecteerd worden of alle diensten kunnen tegelijk geselecteerd worden door de button ‘selecteer alles’ te gebruiken. Vervolgens kunnen de diensten bevestigd worden door rechts bovenin op ‘akkoord’ te klikken. De bevestigde diensten hebben nu de status bevestigd in de ‘kalender’, daarnaast zal de communicatiestatus worden aangepast en zichtbaar zijn voor de planner.
Verlof/afwezigheid aanvragen
De gebruiker kan via het menu ‘aanvragen’ een aanvraag doen voor een afwezigheid, vaak is dit verlof. Welke afwezigheid de gebruiker kan kiezen is afhankelijk van de instellingen van de organisatie.
Een aanvraag kan gedaan worden door op de knop ‘toevoegen’ te klikken. In het menu wat zich opent kunnen start- en einddata van het verlof worden gekozen door de gebruiker. Ook kan de start- en eindtijd van het verlof worden gekozen. Vervolgens kan hij ook een opmerking toevoegen, door op ‘indienen’ te klikken wordt de aanvraag verstuurd naar de planner.
Wat zijn pushberichten?
Het is als gebruiker mogelijk om pushberichten te ontvangen, deze berichten kunnen vanuit de werkgever worden verstuurd. Pushberichten kunnen alleen ontvangen worden als de gebruiker is ingelogd op de app. Dat wil zeggen dat als de gebruiker alleen inlogt via de browser of de web-app, dat hij dan géén berichten kan ontvangen.
Bij Android toestellen kan het voorkomen dat de berichtgeving, ondanks het juist instellen van de berichtgeving, wordt geblokkeerd door andere apps zoals live wallpapers of een beveiligingstool.
Het berichten centrum is vanuit het dashboard te benaderen door op de button ‘messages’ te klikken. Het cijfer geeft aan hoeveel ongelezen berichten er zijn ontvangen.
Als de gebruiker op de button klikt, wordt hij doorgeleid naar het berichtencentrum. Hier wordt een voorvertoning van de berichten getoond, door op de voorvertoning te klikken wordt het bericht geopend. Er zijn 2 soorten berichten; notificaties en plan dienst berichten.
Het archief is te benaderen door in de rechter boven hoek op te klikken. Alle berichten die minder dan 30 dagen oud zijn verschijnen in je scherm. Berichten die ouder zijn dan 30 dagen worden automatisch verwijderd. Door op het berichtenicoon rechtsboven te klikken kan de gebruiker terug naar het berichtencentrum.
Wat zijn notificaties?
Notificatie berichten zijn informatief, het is enkel een berichtgeving vanuit Tadaah Uitzendbureau richting de gebruiker van de app.
Wat zijn plan dienst berichten?
‘Plan dienst’ berichten zijn berichten waarop de gebruiker kan reageren. De werkgever kan de gebruiker een dienst aanbieden via de app en deze kan worden geaccepteerd of geweigerd door op de groene ‘ja’ button of de rode ‘nee’ button te klikken. Als de dienst wordt geaccepteerd dan wordt de gebruiker direct op de dienst ingepland en ziet hij deze terug in de kalender. Weigert hij de dienst, dan wordt het bericht in het archief geplaatst en de gebruiker niet gepland.